Piperul este unul dintre primele 3 ingrediente cele mai folosite in bucatarie. Sub forme si arome diferite, piperul era utilizat de oameni cu 4000 de ani in urma. Candva pretios precum aurul, astazi piperul se gaseste in orice bucatarie.
Piperul este obtinut din planta Piper nigrum, apartinand familiei Piperaceae, o familie de plante tropicale de aproximativ 1400 de specii
Piperul se gaseste in 4 culori: piper negru, alb, rosu si verde. Culorile difera in functie de timpul de coacere al fructelor plantei de piper si de modul in care se obtin aceste boabe. Tipurile traditionale de piper sunt cel negru si cel alb.
Iuteala este mai intensa la boabele de piper alb in comparatie cu piperul verde. Piperul negru si cel verde sunt mai aromate decat cel alb. Pe langa iuteala, piperul rosu este intr-o anumita masura si dulce.
1. Piperul cel banal din bucatarie era pe vremuri un condiment exorbitant
Astazi, cu greu poti gasi o bucatarie din care sa lipseasca cu desavarsire piperul. Este folosit din cele mai vechi timpuri. Unele atestari arata ca era utilizat in sudul Asiei in urma cu 4000 de ani.
Cu secole in urma, piperul, originar din India, era o marfa pretioasa, comparabila cu aurul. De-a lungul istoriei, piperul a fost folosit ca marfa de schimb si chiar era un simbol al avutiei sau conditiei sociale a cuiva. Pe de alta parte, datorita aromei sale foarte puternice, piperul era folosit in Evul Mediu pentru a camufla intr-un fel carnea invechita.
In bucataria internationala, piperul este supranumit Regele Condimentelor. Piperul este cel de-al treilea cel mai utilizat ingredient in retete.
El poate fi depozitat multi ani fara sa-si piarda aroma. Aceasta se pastreaza mult mai bine daca bobul de piper este tinut intreg. Piperul pudra tinde sa-si piarda mai repede proprietatile, in timp. Principalii producatori de piper sunt India, Indonezia, Malaysia, Vietnam, Brazilia etc.
2 Piperul de culori diferite are aceeasi sursa
De-a lungul timpului, s-a crezut ca piperul alb si negru provine de la plante diferite. Aceasta eroare a fost propagata secole intregi, inainte sa se descopere ca de fapt este vorba despre aceeasi planta. Piperul difera in culoare, in nuante si aroma ca urmare a modalitatilor diferite de coacere, precum si a celor de procesare.
3 Piperul negru si alb sunt mai vechi decat cel verde si rosu
Piperul negru si alb sunt cunoscute din antichitate. Piperul negru este originar din Malabar, o regiune din sudul Indiei. Chiar originea cuvantului “piper” vine din sanscrita, de la numele unui timp de piper, piperul lung. Apoi cuvantul a ajuns in greaca “peperi” si in latina “piper”. Piperul verde si cel rosu reprezinta inventii recente.
4 Piperul stimuleaza apetitul
Aroma foarte puternica a piperului stimuleaza apetitul. Cu toate ca nu este un aliment absolut necesar organismului precum sarea, dar este folosit in toate bucatariile lumii, de la cea indiana la cea franceza.
5 Piperul pune in valoare mancarurile din carne
Piperul merge foarte bine in combinatie cu carne. De asemenea, da savoare cartofilor copti, sosurilor, pastelor etc.
De asemenea, piperul este recomandat pentru mancaruri care au grasime naturala. Poate si combinat cu carne de porc, carne de peste mai gras, diverse fripturi. Sosurile cu unt, ulei sau smantana sunt mult mai aromate daca li se adauga cateva fire de piper.