Al doilea cel mai popular condiment din lume după piper, muștarul aparține familiei Brassicaceae şi se înrudeşte cu alte legume, precum varza, broccoli şi conopida, având numeroase proprietăți terapeutice.Folosit în principal drept condiment, boabele de muștar conțin acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, calciu, fibre, mangan, magneziu, fosfor,25-32% proteine, seleniu, zinc, 28% uleiuri bune pentru organism, triptofan, antioxidanți, glucosinolați, etc.
Frunzele de muștar conțin fosfor, calciu, magneziu și vitaminele din complexul B iar uleiul de muștar este bogat în vitaminele A, B3, B4, B6, D, E, K, P, substanțe glicozide, fitosteroili, substanțe volatile, clorofilă, acizi grași polinesaturați, acid linoleic, acizi grași esențiali omega-3, fier, zinc, magneziu, calciu, proteine.
Acest condiment din bucatarie ne ofera o multime de beneficii si ne scapa de o multime de probleme de sanatate:
3 Retete uimitoare pe baza de mustar
Curata si desfunda nasul – Avand in vedere ca mustarul are diferite substante chimice si proprietati medicinale, ne poate ajuta la curatarea nasului atunci cand avem raceala sau gripa. Dupa cum am spus mai sus, mustarul se incalzeste si se dilueaza usor.
Va scapa de ciuperca neplacut mirositoare a picioarelor – Daca faceti exercitii in mod frecvent sau doar aveti o ciuperca la picior, puneti putin mustar praf in apa si apoi spalati-va picioarele intr-un lighean. Veti vedea ca in curand ciuperca nu va mai fi o problema.
Rezolva si alte probleme de sanatate – Cand bagati picioarele in apa si adaugati putin praf de mustar, veti atinge mai multe obiective, de exemplu, daca aveti temperatura, aceasta va scadea si va calma si durerile de cap. De asemenea, creste fluxul de sange si, astfel, ajuta pentru a dispersa congestia, creste circulatia sangelui si amelioreaza presiunea in vasele de sange din cap.