Înrudită cu varza şi conopida, broccoli este originara din Italia, una din variantele sale fiind cultivată încă din timpul Imperiului Roman. Denumirea acestei legume provine de la cuvântul italian “brocco” care înseamnă creangă sau mugur. Legionarii romani primeau o portie buna de broccoli la masa din seara dinaintea bataliilor pentru a fi mai ageri a doua zi.
Aparţinând familiei cruciferelor, această legumă verde mediteraniana este versatilă şi gustoasă si ar trebui să ocupe un loc de cinste în alimentaţia modernă. Broccoli este disponibil în comerţ de-a lungul întregului an şi poate fi consumat în mâncăruri, fiert la aburi sau preparat la wok.
Pe lângă cantitatea impresionantă de fibre, vitamine si minerale, broccoli contine si alte numeroase alte substante aliate organismului uman in lupta cu boli grave, astfel ca in timp el şi-a câştigat reputaţia de cea mai sănătoasă legumă
1. Protejează împotriva cancerului
Studii recente efectuate pe celule tumorale din cancerul de san au aratat ca sulforafanul prezent in broccoli opreste inmultirea celulelor canceroase intervenind in stoparea diviziunii celulare. Sulforapanul este un compus care stimuleaza si enzimele de detoxifiere din ficat, ajutand la curatarea mai rapida a substantelor cancerigene din organism.
2. Reduce colesterolul
Broccoli oferă organismului o cantitate impresionantă de fibre alimentare, care facilitează digestia şi sprijină reducerea colesterolului „rău” şi a trigliceridelor.
3. Detoxifică organismul
Leguma conţine nutrienţi preţioşi precum luteină, zeaxantină, isoantocianidine, iar acestea contribuie la eliminarea toxinelor, care pot cauza inflamaţie cronică şi cancer.
4. Ţine alergiile sub control şi întăreşte sistemul imunitar.
Kaempferolul, un flavonoid esenţial din broccoli, are efect pozitiv asupra alergiilor şi întăreşte răspunsul imunitar al organismului.
5. Menţine ochii sănătoşi
Având în compoziţie betacaroten şi luteină, protejează împotriva degenerării maculare.
6.- Previne deficienţa de vitamina D
Deoarece înglobează o cantitate impresionantă de vitamina K (150gr de broccoli oferă 100% din necesarul zilnic de vitamina K) care ajută organismul să asimileze şi să utilizeze vitamina D.
7.Tine greutatea sub control
Explicatia e simpla, 100 g de broccoli contine doar 25 kcal
8. Reglează tensiunea arterială
Potasiul şi magneziul din legumă menţin tensiunea arterială în limite normale.
9.O bomba de vitamine
Brocoli este o sursă bogată de vitamine şi de componenţi minerali – în special potasiu, acid folic, fier, beta-caroten şi sunt compuşi de sulf – ceea ce face din această plantă o adevărată bombă de vitamine şi minerale. Consumând brocoli ne mobilizăm apărarea imunologică a organismului, prevenind anemia, infecţiile, bolile de ficat şi cancerul. Dacă aceasta nu este de ajuns – consumul de brocoli întârzie îmbătrânirea!
Una dintre cele mai exotice și mai intrigante legume din ultimii ani, broccoli vine cu un aport de vitamine surprinzător, la care se adaugă valori sănătoase de magneziu, sulf, fosfor, calciu și potasiu. Consumați această legumă în mod regulat și efectele vor fi surprinzătoare: vă veți simți mai plină de viață și cu mult mai multă energie, reducând, în același timp, cantitatea de carne consumată în mod regulat.
Broccoli este o sursa exceptionala de vitamina C, un bun stimulent al imunitatii. 100 g broccoli in stare cruda contin 110 mg vitamina C, iar 100 g broccoli gatit – 60 mg vitamina C. Broccoli contine de doua ori mai multa vitamina C decat portocala. Nu este de neglijat nici aportul de vitamina B9 (acid folic), cantitatea medie a acesteia fiind 0,11 mg la 100 g. Acidul folic este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa si contribuie la asimilarea substantelor nutritive din alimente. Vitamina A (0,5 mg- 2,3 mg/100 g) contribuie la buna functionare a aparatului vizual, la formarea dintilor, a oaselor, a pielii. Vitamina E (0.47 mg – 1.3 mg/100 g broccoli) imbunatateste aspectul pielii, functionarea sistemului vascular si stabilizeaza presiunea sanguina. Broccoli este una dintre putinele legume care ofera un nivel ridicat de vitamina K – 0,17 mg/100 g broccoli. Aceasta ajuta la coagularea sangelui si mentine oasele sanatoase.
Minerale
Apa pe care o contine broccoli in proportie de 90% este foarte bogata in minerale. Potasiul (370 mg/100 g) are un rol crucial in mentinerea sanatatii inimii. Cu un continut mediu de 93 mg/100 g, broccoli face parte dintre legumele proaspete care contin cea mai mare cantitate de calciu (esential pentru fortifierea oaselor, pentru buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a inimii). Fosforul (67 mg/100 g) are grija, impreuna cu calciul, de sanatatea oaselor si a dintilor si joaca un rol important in mentinerea energiei. Magneziul (16-42 mg/100 g broccoli) mentine echilibrele biochimice, contribuie la functionarea optima a aparatului cardiovascular, a rinichilor si a muschilor.
Broccoli contine si multe oligoelemente, minerale care, desi reprezinta mai putin de 0,1% din greutatea organismului, joaca un rol esential in buna functionare a acestuia: fier, zinc, mangan, cupru, nichel, fluor, cobalt, iod, seleniu.
10.Remediu impotriva stresului
Consumul regular de brocoli este o armă excelentă împotriva stresului.