Sucul de patrunjel – un aliat pentru sǎnǎtate şi frumuseţe


Patrunjelul este o plantǎ folositǎ în principal în bucǎtǎrie, dar el este şi o plantǎ medicinalǎ exceptionala. Putine medicamente din lume se pot compara ca eficienta cu patrunjelul , care, corect preparat si administrat, are o actiune terapeutica atat de puternica incat multe laboratoare ale unor universitati si firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat in studiu pentru a-i afla tainele. În farmacie rǎdǎcina de pǎtrunjel este folositǎ ca diuretic, consumatǎ sub formǎ de infuzie, iar frunzele sunt folosite ca stimulent digestiv, diuretic şi circulator. Din pǎtrunjel se extrage esenţa numitǎ apiol.

Pǎtrunjelul poate combate icterul, este eficace în blocajul funcţiei hepatice, al plǎmânilor şi rinichilor. Frunzele sale vindecǎ tǎieturile adânci, vânǎtǎile, pot duce la resorbirea unor tumori.Frunzele proaspete de pǎtrunjel sunt foarte eficiente în tulburǎrile menstruale, în special în dismenoree, prin efectul sau analgezic, calmând spasmele dureroase ale uterului.

Pǎtrunjelul poate fi folosit în apa din acvariile cu peşti bolnavi,redându-le sǎnǎtatea.

Sǎ nu uitǎm cǎ pǎtrunjelul este indispensabil în asezonarea multor feluri de mâncare. El aromatizeazǎ dar este şi o comoarǎ de binefaceri. Este bogat în vitaminele A şi C. Se cunosc douǎ tipuri de pǎtrunjel: cel cu frunza simplǎ şi cel cu frunza creaţǎ. Fructul este mic şi dur şi conţine o cantitate mai mare de uleiuri aromate decât frunzele. Rǎdǎcina de patrunjel este partea cea mai utilizatǎ în tratamentul funcţiei renale,  fiind un foarte bun diuretic, precum şi în afecţiunile ca edeme, ascitǎ, calculi renali reumatism, artrita, erupţii cutanate.

Cura cu suc de patrunjel

Pentru a se prepara suc de patrunjel se pun frunzele in storcator si apa cat sa le cuprinda. Se preseaza compozitia pana devine o pasta ce se poate bea ca atare sau filtrata. Este recomandat ca sucul sa se bea imediat ce a fost preparat si in nici un caz nu se tine in frigider mai mult de cinci ore. Se bea zilnic sucul obtinut dintr-o legatura de patrunjel preferabil inainte de masa principala.
Cura cu suc de patrunjel dureaza doua saptamani.

Pentru combaterea menstrelor dureroase si pentru reglarea ciclului menstrual se bea cu cateva zile inainte de menstruatie cate 100 ml suc de frunze pe zi in doza unica.

Sucul de patrunjel este fextrem puternic si din acest motiv el se consuma in cantitati mici (cantitatile mari pot produce tulburari ale sistemului nervos) sau in amestec cu alte sucuri de legume.
Amestecand sucul de patrunjel cu suc de morcov, de telina sau de spanac se obtin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.

Sucul de patrunjel este folosit si in cosmetica pentru curatirea tenului sau ca remediu contra pistruilor. Sucul se aplica pe fata seara, mentinandu-se peste noapte. Dimineata se spala cu apa calda. Este o cura contraindicata femeilor insarcinate

Este indicat sa bem suc de patrunjel in toate starile cu imunitate slabita, stari infectioase, alergii, convalescenta, batranete, boli de uzura, oboseala, astenie, surmenaj fizic si intelectual, anemie, boli ale sangelui, atonie a vezicii biliare, afectiuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita), afectiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, guta, dureri articulare (in special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstual neregulat, celulita.

Pǎtrunjelul şi frumuseţea

Tenul tern
Pentru a reda strǎlucirea şi luminozitate tenului, fierbeţi un pumn de frunze proaspete de pǎtrunjel în ceva mai puţin de o jumǎtate de litru de apǎ mineralǎ, timp de 10 minute. Filtraţi şi dupǎ ce se rǎceşte ştergeţi cu acest decoct faţa curǎţatǎ în prealabil. Dupǎ aceasta nu clǎtiţi faţa. Realizaţi aceastǎ operaţiuni dimineaţa şi seara timp de mai multe zile.
Acest decoct este ideal şi pentru atenuarea pistruilor şi a ridurilor.

Îngrijirea pǎrului
Pǎtrunjelul tonifiazǎ pielea capului, stimuleazǎ creşterea pǎrului, fǎcându-l mai puternic şi strǎlucitor. În acest scop, masaţi pielea capului cu decoctul preparat cum am descris mai sus.
Frecarea scalpului cu seminţe de pǎtrunjel mǎcinate este recomandatǎ pentru prevenirea cǎderii pǎrului.

Ochi obosiţi
Pentru a calma pleoapele umflate, fierbeţi câteva crenguţe de pǎtrunjel într-un litru de apǎ mineralǎ. Lǎsaţi sǎ se rǎceascǎ şi aplicaţi pe pleoape comprese îmbibate în acest preparat, timp de 10 minute.
Puteţi înlocui pǎtrunjelul proaspǎt cu frunze de ceai verde.

Respiraţie urât mirositoare
Dacǎ aţi mâncat usturoi crud, condiment care ar trebui consumat în fiecare zi, pentru numeroasele sale virtuţi, mestecaţi câteva frunze de pǎtrunjel pentru a combate respiraţia mirositoare. Sfat: conţine 0 calorii, este bogat în antioxidanţi, vitamina C şi fier, este mult mai eficace decât pasta de dinţi mentolatǎ în anihilarea compuşilor cu sulf din usturoi, cei care dau mirosul particular.

Lipsa de energie
În fiecare dimineaţǎ, pe nemâncate, mixaţi într-un blender câteva crenguţe de pǎtrunjel proaspǎt cu puţinǎ apǎ şi beţi acest  suc. Aceastǎ reţetǎ este excelentǎ pentru obosealǎ, lipsǎ de energie, digestie dificilǎ, balonare sau constipaţie pasagerǎ, datoritǎ proprietǎţilor detoxifiante, depurative şi diuretice ale pǎtrunjelului. Mai mult decât atât, acest preparat, vǎ poate ajuta sǎ vǎ pǎstraţi silueta, deoarece pǎtrunjelul are şi proprietǎţi de reducere a poftei de mâncare şi mai are şi o acţiune anticelulliticǎ.

dr.Cosmina Georgescu

Alte article asemanatoare:

  1. Dieta cu patrunjel: slabeste sanatos 3-4 kg in numai o saptamana
  2. Sucul proaspat de lamaie are rezultate uimitoare pentru frumusete si sanatate
  3. Uleiul de in – un elixir magic pentru sanatate si frumusete
  4. Oţetul de mere – remediu excelent pentru sănătate şi frumuseţe
  5. Dr.OZ: Bicarbonatul, un produs minune pentru sănătate şi frumuseţe
Bloguri, Bloggeri si Cititori                               asistenta juridica: