Ceai de Menta: tratamente si modul de folosire corect

Ceaiul de menta este unul din cele mai populare , fiind foarte răcoritor si un aliat de nadejde in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.

Reduce stresul

Unul din principalele beneficii ale ceaiului de mentă este acela că are o puternica acţiune antistres. Băut înainte de culcare, ceaiul de menta va ajuta sa va relaxati si induce starea de somn. Menta diminuează notabil si simptomele cauzate de anxietate şi ca migrenele, durerile de cap sau deranjamentele stomacale.

ceai de mentaCeaiul de menta intăreşte
Ceaiul de mentă stimulează sistemul imunitar deoarece este bogat în nutrienţi: , , , etc. Aceşti nutrienţi întăresc sistemul imunitar şi reduc apariţie bolilor şi infecţiilor în .

Reduce creşterea părului nedorit
ceaiul de menta reduce hirsutismul, o afecţiune datorată unui exces de hormon androgen. Sunt cercetări care au demonstrat că administrarea constantă de de menta va reduce creşterea necontrolată a părului la .

Este un excelent remediu împotriva greţii
Unul din cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de mentă este acela că tratează greaţa ce apare după masă, sau care este datorată călătoriilor sau sarcinii.

Întreţine sănătatea orală
Menta este un ingredient esenţial în produsele de îngrijire orală, ajutând la prevenirea bolilor cavităţii bucale. Ceaiul de menta previne respiraţia urât mirositoare şi vă ajută să vă întreţineţi sănătatea cavităţii bucale.

Este analgezic
Ceaiul de mentă diminuează crampele menstruale şi alte spasme musculare. De asemenea, ajută la calmează colicile intestinale, mai ales la copii.

Ceaiul de mentă la copii

Sugarii şi copii mici pot bea pentru a diminua problemele legate de digestie. Totuşi, este esenţial să consultaţi un medic pediatru înainte de administra copilului acest ceai.
este una din problemele frecvente ce apar la copii. Ceaiul de mentă reduce şi durerile cauzate de aceasta.
– De asemenea acest ceai calmează colicile sugarilor
– Ceaiul de menta este eficient la copii şi în cazul diareei.

Ceaiul de mentă pentru digestie

În zilele noastre foarte mulţi oameni suferă de indigestie şi alte probleme stomacale. Acest lucru se datorează stilului de viaţă nesănătos, mâncării de tip fast-food şi meselor neregulate. Pentru a combate problemele sistemului digestiv, ceaiul de menta este cel mai recomandat de majoritatea medicilor. Este un remediu eficient pentru îmbunătăţirea digestiei şi ameliorarea afecţiunilor digestive.
– ceaiul de mentă este eficient în ameliorarea simptomelor colonului iritabil şi constipaţiei.
– Menta stimulează digestia şi este folosita pentru calmarea inflamaţiilor tractului digestiv, o afecţiune numită diverticulită
– Ceaiul de mentă verde este folosit pentru arsurile stomacale şi pentru calculii biliari
– Calmează spasmele musculare şi diminuează flatulenţa.

Ceaiul de menta în timpul sarcinii

Unele ceaiuri de plante medicinale pot fi benefice în timpul sarcinii, dar este de preferat să nu beţi prea mult ceai de menta dacă sunteţi însărcinată deoarece poate duce la pierderea sarcinii. Totuşi în cantităţi mici poate avea câteva beneficii:
– reduce greaţa şi răul de dimineaţă
– ameliorează crampele stomacale
– atenuează indigestia, arsurile stomacale şi .

Alte efecte ale ceaiului de menta

În afară de efectele deja menţionate, consumul regulat al acestui ceai medicinal are si alte efecte benefice:
– reduce pofta de mâncare
– reduce erupţiile cutanate
– patru studii efectuate la universitatea din Hamburg au aratat ca ceaiul de menta stimulează inteligenţa
– controlează evoluţia herpesului.

Ceai de menta – Mod de preparare

Doza recomandată de ceai de mentă la adulţi este de 3-6 g de frunze uscate infuzate într-o jumătate de litru de apă, timp de 3 – 5 minute. Pentru copii reduceţi doza la jumătate. Ceaiul se va bea după mesele principale.

Precauţii

Deoarece principalul ingredient activ este mentolul, înainte de a bea ceai de menta trebuie să fiţi siguri că nu sunteţi alergici la această substanţă. Este important să consultaţi medicul dacă sunteţi predispus la sau aveţi astm.

Trebuie administrat cu grijă femeilor însărcinate sau care alăptează.

Desi este sigur şi eficient pentru ameliorarea deranjamentelor stomacale şi a discomfortului intestinal, ceaiul de menta nu trebuie folosit de persoanele cu reflux . Ceaiul poate relaxa prea mult sfincterul dintre esofag şi stomac iar acidul gastric poate să ajungă în esofag. Acest lucru va agrava simptomele de arsuri stomacale şi indigestie. De aceea, indiferent de afecţiunea de care suferiţi este mai bine să consultaţi mai întâi medicul înainte de a începe să beţi ceai de menta.

surse: www.teaencyclopedia.org, www.womenshealth, 薄荷茶。中國(enciclopedia chinezeasca a ceaiurilor)

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.